Serpentijn

Uit: nieuwsbrief december 2017
In de cursus is serpentijn altijd een zeer geliefde steensoort. Het is niet al te hard, makkelijk te bewerken en mooi te polijsten.

En er zijn allerlei varianten in hardheid en kleur beschikbaar. Kleuren variëren van lichtgroen tot donkergroen, bruin tot zwart en paars. Helaas is de steen door scheuren die er in voorkomen niet altijd even betrouwbaar.

Serpentijn is te vinden in de Zimbabwaanse Great Dyke. Dit is een plateau dat zich bijna geheel van noord naar zuid uitstrekt door het centrum van Zimbabwe en waar de stenen zich praktisch aan de oppervlakte bevinden. Deze stenen hebben bijna allemaal een roestbruine schil, ook wel verweringslaag of oxidatielaag genoemd. Er bestaan meer dan 50 soorten serpentijn.

Hieronder zie je een aantal verschillende serpentijnsoorten. Alle beelden zijn gemaakt tijdens de cursus.
serpentijnnwe


Beelden gemaakt door (van links naar rechts, van boven naar onder): Monique Heijmans, Sander Toby, Joan Ros, Jan Sant, Linda Broeksteeg, Yvonne Geelen en Gloria van Ewijk.

Zelf werk ik eigenlijk nooit met serpentijn. Wel heb ik jaren geleden een beeld gemaakt van serpentino, een gelaagde vezelachtige steensoort, afkomstig uit Italië. Heel anders dus dan de steen uit Zimbabwe.

Serpentino is een donkergroene natuursteen, met fraaie tekening. De specifieke weerschijn, als van een slangenhuid, heeft ooit tot de naam geleid.

1205collectie


Latest Articles

Serpentijn

2021-03-24 17:30:38

Muschelkalk

2021-03-24 17:01:22

Rondeel

2021-03-01 14:02:29

Instagram Feed
Contact

Werk in Steen
Fieke de Roij


Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Copyright © 2021 Fieke de Roij. All Rights Reserved.