Skip to main content
Fieke de Roij, beeldhouwer in steen

Vakmanschap en kennis van het materiaal

Met mijn bedrijf ‘Werk in Steen’(vanaf 2005) heb ik een plek gecreëerd om mijn liefde voor het vak over te dragen en mensen de kans te bieden zelf het beeldhouwen in steen te ontdekken.

Voor mij een logisch vervolg op mijn studie textiele werkvormen en handvaardigheid aan de lerarenopleiding in Utrecht (1982-1988) en jaren later ruimtelijk werken aan de Vrije Academie, werkplaats voor beeldende kunsten in Den Haag (1995-2000).

In 2019 heb ik mijn 25-jarig jubileum als beeldhouwer gevierd, en de vele jaren van lesgeven. Dat hoop ik nog lang te kunnen blijven doen.

Naast mijn atelier in Utrecht, werk ik vanaf zomer 2021 ook op Fort Maarsseveen. Onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en inmiddels Uneso Werelderfgoed.

Abstractie, op zoek naar de essentie

Na jaren met allerlei materialen te hebben gewerkt, ontdekte ik in 1994 het beeldhouwen in steen. Vanaf dat moment was mijn keuze gemaakt.

Mijn inspiratie haal ik uit het materiaal zelf. Ik put daarbij uit allerlei soorten steen, die ik continue verzamel (gevonden, gekregen of gekocht). Met de steen komen de ideeën.

Mijn beelden zijn helder en abstract. Ze ontstaan intuïtief, door het combineren van vormen en materialen. Al werkend ben ik voortdurend op zoek naar eenvoud, spanning en evenwicht. De sporen van het maakproces blijven zichtbaar, vaak in de structuur van de beitelslag, maar ook in breukvlakken of de afwerking van de oppervlakte. Dat geeft de beelden een persoonlijke signatuur. Met duidelijke lijnen en vlakken zoek ik naar een krachtige vorm.

De beelden roepen een sfeer of associatie op, geven ruimte voor een eigen invulling. Ik gebruik een vormentaal die universeel herkenbaar is, en wereldwijd wordt gewaardeerd. Inmiddels zijn mijn beelden te vinden in particuliere collecties verspreid over vele landen.

Atelier Utrecht
Atelier Fort Maarsseveen

Atelierbezoek

Groep 7 van de Dominicus school in Oog in Al / Utrecht krijgt les in beeldhouwen. Zijn gaan een 'ode' maken. Omdat door corona de klas niet op atelierbezoek kan, hebben we ter introductie op de lessenserie een kort filmpje gemaakt:  https://youtu.be/1Uyqq5l8Fuc

Mei 2021

Publicaties en media

Lidmaatschap

DUS
De Utrechtse Steenbeeldhouwers
Sculpture Network
Platform BK
Platform BK
Beroeps Organisatie Kunstenaars

In een lange traditie