Fieke de Roij, beeldhouwer in steen

Na jaren met allerlei materialen te hebben gewerkt, ontdekte ik in 1994 het beeldhouwen in steen. Vanaf dat moment was mijn keuze gemaakt.

Vakmanschap en kennis van het materiaal

Met mijn bedrijf ‘Werk in Steen’(vanaf 2005) heb ik een plek gecreëerd om mijn liefde voor het vak over te dragen en mensen de kans te bieden zelf het beeldhouwen in steen te ontdekken.

Voor mij een logisch vervolg op mijn studie textiele werkvormen en handvaardigheid aan de lerarenopleiding in Utrecht (1982-1988) en jaren later ruimtelijk werken aan de Vrije Academie, werkplaats voor beeldende kunsten in Den Haag (1995-2000).

In 2019 heb ik mijn 25-jarig jubileum als beeldhouwer gevierd, en de vele jaren van lesgeven. Dat hoop ik nog lang te kunnen blijven doen.

Abstractie, op zoek naar de essentie

Mijn inspiratie haal ik uit het materiaal zelf. Ik put daarbij uit allerlei soorten steen, die ik continue verzamel (gevonden, gekregen of gekocht). Met de steen komen de ideeën.

Mijn beelden zijn helder en abstract. Ze ontstaan intuïtief, door het combineren van vormen en materialen. Al werkend ben ik voortdurend op zoek naar eenvoud, spanning en evenwicht. De sporen van het maakproces blijven zichtbaar, vaak in de structuur van de beitelslag, maar ook in breukvlakken of de afwerking van de oppervlakte. Dat geeft de beelden een persoonlijke signatuur. Met duidelijke lijnen en vlakken zoek ik naar een krachtige vorm.

De beelden roepen een sfeer of associatie op, geven ruimte voor een eigen invulling. Ik gebruik een vormentaal die universeel herkenbaar is, en wereldwijd wordt gewaardeerd. Inmiddels zijn mijn beelden te vinden in particuliere collecties verspreid over vele landen.

Atelier
Atelier

Publicaties en media

De Utrechtse Steenbeeldhouwers (DUS)

Als kunstenaar werk je veel alleen. Collegiaal contact vind ik echter ook belangrijk. In 2016 heb ik samen met een kleine groep Utrechtse steenbeeldhouwers een vereniging opgericht – DUS – met als doel om gezamenlijk initiatieven te ontplooien, ervaringen uit te wisselen en beeldhouwkunst in de stad en provincie Utrecht te bevorderen.

Tevens lid van:

  • Sculpture Network
  • Platform BK
  • BOKNet

In een lange traditie


Instagram Feed
Contact

Werk in Steen
Fieke de Roij


Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Copyright © 2021 Fieke de Roij. All Rights Reserved.