Skip to main content

Muschelkalk

Uit: nieuwsbrief november 2018
Vele miljoenen jaren geleden waren grote delen van centraal Europa bedekt door een grote ondiepe zee: de Muschelkalk-zee.

Ongewervelde dieren, zoals mosselen, slakken en andere schelpachtigen, waren in grote aantallen en soorten aanwezig. Hun fossielen vormden afzettingen. Muschelkalk (Duits voor „schelpenkalk“) is de verzamelnaam van de gesteentelaag, die bij afzettingen in de Muschelkalk-zee in het Germaans Bekken ontstaan zijn.

Er zijn vrij veel variaties, de verschillende groeves liggen over een groot gebied van Duitsland verspreid. De steen is egaal grijsgroen of beige van kleur en heeft een wat open structuur. Al is de steen poreus, hij is goed weervast.

Ook in Nederland wordt Muschelkalk gewonnen, in de steengroeve in Winterswijk. Winterswijk is uniek qua omgeving en ook wat betreft de grote verscheidenheid aan gesteenten die rondom in de ondergrond te vinden is. Dit stuk Achterhoek, waar Winterswijk ligt, wordt ook wel 'de mozaïekvloer van Nederland' genoemd.

Muschelkalk te zien in Utrecht, Mariaplaats

Tijdens de stadwandeling in september hebben we onder andere gekeken naar beelden van Pieter d’Hont. Waaronder ook de drie reliëfs op de gevel van het SHV-gebouw, gemaakt van Muschelkalk (1957-1960). Ze verbeelden enkele activiteiten van de Steenkolen Handels Vereniging: energiewinning, rijnvaart, mijnbouw.

shv muschelkalk

 Eigen werk in Muschelkalksteen

0704collectie

3vierkantenBeeld: Vierkanten

 

Gemaakt tijdens de cursus

yvonne muschelkalk

Beeld en foto: Yvonne Geelen


Laatste artikelen

2024-06-24 09:40:30
2024-03-15 15:53:09
2024-01-25 13:53:28