Skip to main content

Marmer

Uit: Nieuwsbrief maart 2017

Een van de bekendste steensoorten is toch wel marmer. Een verzamelbegrip voor vele verschillende varianten, in allerlei kleuren. 

Het is een metamorf (omzettings) gesteente: de basis is kalksteen, dat onder invloed van hitte en druk in de aardkorst is veranderd. Je herkent marmer ook aan de kristalstructuur.

Bij marmer denken veel mensen direct aan de klassieke beelden uit de Griekse en Romeinse tijd. Of aan grote beroemde beeldhouwers zoals Michelangelo (Italiaans beeldhouwer uit de Renaissance). Hieronder zie je twee beroemde beelden van Michelangelo: David en de Pietà, beide gemaakt van Carrara marmer.

michelangelo

Vanwege zijn prachtige, bijna transparante lichtval is marmer zeer gewild als bouwmateriaal en in de beeldhouwkunst, hoewel het een vrij harde steen is om handmatig te bewerken.

Zelf heb ik inmiddels al behoorlijk wat keren in marmer gewerkt. Ik houd er vooral van om de de huid ruw te laten, zodat je de schittering van de kristallen goed ziet.

1008collectieTitel: Marmer script

1507Titel: Ritmisch reliëf

Ook in de cursus zijn er regelmatig cursisten die met dit materiaal aan de slag gaan. Hieronder twee voorbeelden van beelden, geheel met de hand gemaakt, in rose aurora. Een behoorlijk harde marmersoort.

janGemaakt door Jan de Smidt

keesGemaakt door Kees Steutel


Laatste artikelen

2024-06-24 09:40:30
2024-03-15 15:53:09
2024-01-25 13:53:28