Skip to main content

Franse kalksteen

Uit: nieuwsbrief mei 2018
Kalksteen ontstaat uit afzettingen van schelpen en andere kleine skeletten van zeedieren. Het is een  verzamelbegrip voor vele steensoorten met verschillende hardheden.

Hoe dieper in de aardkorst de kalkafzettingen terecht zijn gekomen, hoe vaster de uiteindelijke kalksteen is. Daarnaast hangt de hardheid af van de mate waarin de kalkdeeltjes gebonden zijn. Bij een sterke binding kan de hardheid vergelijkbaar zijn met marmer. Bij een lossere binding is de kalksteen zachter.

Vaak zijn kalkstenen genoemd naar de plaats waar ze gewonnen worden.  Bijvoorbeeld:  euville is een kalksteen die gewonnen wordt in Euville in het departement Meuse. Andere voorbeelden zijn: Vaurion, een kalksteen afkomstig uit Massangis (ook wel zo genoemd)  en Savonnières.

Op zoek naar voorbeelden van kalksteen moest ik al snel denken aan een bekend beeld in Utrecht: het Verzetsmonument op het Domplein.

verzetsmonument

Het monument bestaat uit een zes meter hoog beeld van een vrouw die een fakkel draagt, als symbool voor het verzet. Het beeld is gemaakt (uit Massangis) door beeldhouwster Corinne Franzén-Heslenfeld, die daarbij werd geassisteerd door Wladimir de Vries. De vrouw is klassiek vormgegeven, met een ontbloot bovenlichaam en een gedrapeerde rok. Er is bewust gekozen voor een vrouwenfiguur, vanwege het aandeel van de Utrechtse vrouwen in het verzet.

Corinne Franzen maakt Utrechts verzetsmonument Weeknummer 49 16 Open Beelden 21551.ogv

Het beeld staat op een vier meter hoge natuurstenen sokkel. In de sokkel is een gedicht aangebracht van Jan Engelman:

"Gedenk uw dooden die den goeden strijd
gestreden hebben in gerechtigheid.
Draagt voort hun vlam, zij zijn gebleven,
maar in dien gloed wordt ons nieuw leven."

Op internet staat een kort filmpje (1949) over het maken en plaatsen van dit beeld: Polygoon filmpje

Beelden van kalksteen gemaakt in de cursus

kalksteenroelofGemaakt door Roelof Wolters

euvilleconnieyvonneGemaakt door Connie Lips (links) en Yvonne Geelen (rechts)

Eigen beeld in kalksteen


glooi nieuwsTitel: Glooi


Laatste artikelen

2024-03-15 15:53:09
2024-01-25 13:53:28
2024-01-24 13:22:54