Albast

Uit: nieuwsbrief mei 2017

Zoals beschreven in mijn nieuwsbrief, wil ik graag aandacht besteden aan dat mooie materiaal waar wij als steenbeeldhouwers mee werken. 

De wereld van steen is veelomvattender dan je denkt en ik blijf nieuwe dingen ontdekken. Dit keer aandacht voor de steensoort albast. En wat blijkt, na raadpleging van Wikepedia, er zijn twee verschillende soorten albast.

De eerste soort is kalkalbast

Kalkalbast is een geelachtig wit, vrij hard marmer. Het wordt ook oriëntaalse albast genoemd omdat het al in de oudheid bewerkt werd in het Midden-Oosten. Een andere naam is onyxmarmer, omdat de gebande structuur aan onyx herinnert. De Griekse naam alabastrites is wellicht afkomstig van de stad Alabastron, in Egypte, waar de steen werd gedolven, maar het is ook mogelijk dat de stad naar de steen is vernoemd. Er is tevens gesuggereerd dat de naam uit het Arabisch stamt.

Het oriëntaalse albast werd veel gebruikt om parfum- en zalfflesjes van te maken. Bovendien werden Egyptische canopische vazen (grafvaas) vaak van albast gemaakt.

Albast

Zomer 2016 was ik op vakantie in Valencia en heb daar het prachtige keramiekmuseum bezocht (museo Nacional de Ceramica Gonzalez Marti ) gevestigd in het barokke paleis van de markies (Marqués de Dos Aguas). Op basis van wat ik hierboven beschrijf, ga ik ervan uit dat dit indrukwekkende portaal is gemaakt van kalkalbast.

valencia albast2

Je ziet Maria met het Kind, omgeven door engelen, onderaan het werk staan twee nederige slavinnen met omgekeerde kruiken, hieruit stroomt water. Dit laatste symboliseert de twee rivieren van Valencia, namelijk de Turia en de Juear.

Een tweede soort is gipsalbast

Dit is de albast die bij mij in de cursussen wordt gebruikt.
Gipsalbast is een doorschijnende steensoort die bestaat uit niet helemaal uitgekristalliseerd gips en wordt in knollen aangetroffen. De vindplaatsen zijn onder andere Italië, Spanje en Egypte. Aan de buitenkant vertonen de albastknollen vaak onregelmatigheden. Kleiresten en delen aarde bevinden zich hier voor een deel in de steen. Deze verontreiniging is karakteristiek voor albast en verleent de steen mede hierdoor zijn charme.

Albast heb je in verschillende kleuren:  wit, grijs, roze, blauw en bruin. De kleur van albast wordt bepaald door de vindplaats. De aarde en de daarin aanwezige oxiden geven de steen zijn specifieke kleur. Gipsalbast is niet geschikt voor beelden die buiten komen te staan.

 Eigen werk met albast:

1401bTitel: Black space

In dit beeld heb ik grijs/zwart albast gecombineerd met hardsteen.

1603collectieTitel: Alabastron

Het samenbrengen van materialen, ik kan het niet laten. Hier is de wit/transpante albast gecombineerd met blauw marmer.

In de cursus is albast een geliefde steen om mee te werken. Het is makkelijk te bewerken met klopper en beitel en goed te raspen en polijsten.  Hieronder enkele voorbeelden van werk van cursisten.

 albast marjan roelofSchaap gemaakt door Marjan de Walle, varkentje gemaakt door Roelof Wolters.

albast WinandaGemaakt door Winanda Jansen.


Laatste artikelen

Azteken en Maya's

2023-02-02 15:05:18

Cycladische kunst

2022-11-29 15:28:07

Michelle Stuart

2022-09-09 12:06:43

Contact

Werk in Steen
Fieke de Roij


Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Copyright © 2022 Fieke de Roij. All Rights Reserved.