Skip to main content

Vlakke beitel

Uit: nieuwsbrief oktober 2019
Na eerdere nieuwsbrieven met informatie over de hamer en de puntbeitel, dit keer aandacht voor de vlakke beitel. Te gebruiken voor rand- en oppervlaktebewerking. De snijbreedte varieert. En ook hier worden weer verschillende termen gebruikt, afhankelijk van de snijbreedte.

Letterbeitel (4 tot 15 mm): speciaal voor het fijne handwerk, met een vorm die geschikt is voor het maken van smalle groeven e.d.

Bordijzer (15 tot 40 mm): onder andere voor het afboorden, oftewel de randslag (zie hieronder)

Ceseel (40-60 mm): beitel met een breed snijvlak. Voor het bewerken van grote oppervlakken.


vlakkebeitels
Enkele technieken waarbij je werkt met een vlakke beitel.

Randslag
Hiermee markeer je in feite het deel van de steen dat je weg wilt hakken. Je hakt diagonaal op de rand, naar het midden toe. Liefst in een mooi regelmatig ritme. Vervolgens kun je het middengedeelte bijvoorbeeld met de puntbeitel weghakken. Je zorgt zo dat je niet te dicht bij de kwetsbare kanten hoeft te komen.

Scharreren
Dit is de laatste bewerking die je met hamer en beitel uitvoert om een plat vlak te krijgen, voordat je het oppervlak kan gaan schuren. Dit doe je met een klopper en ceseel. Het is een techniek die de nodige oefening vraagt en zeker ook geduld. Je slaat meerdere naast elkaar gelegen evenwijdige lijnen, waarbij de beitel bij het hakken telkens uit de steen geslagen wordt. Het is om het even hoe de slagen liggen, als het oppervlak maar egaal wordt.

Je kunt de scharreerslag ook gebruiken als beeldelement: door in een bepaalde richting of in een bepaald ritme te hakken. Een mooi voorbeeld hiervan zie je in onderstaand beeld van Silvia Wientjes.

 hartenkreet 445x445


Laatste artikelen

Artscape Nordland

2023-07-21 12:54:29

Het oude Egypte

2023-04-08 09:20:53

Azteken en Maya's

2023-02-02 15:05:18