Skip to main content

Schuren, zoeten en polijsten

Uit: nieuwsbrief juli 2020
Wanneer is een beeld af? Als er niks meer aan toe te voegen is dat het beeld verbetert.
 
Zo simpel is het (even kort door de bocht). Als dingen je storen, pak het dan nog aan. Maar ‘af’ heeft wat mij betreft niks te maken met perfectie. Het gaat erom wat je met je beeld wil laten zien. Welke afwerking van de huid je kiest, is mede bepalend.

Welke stappen je moet doorlopen om van een glad geschuurd oppervlak te komen tot glans, beschrijf ik hieronder. Voor alles geldt, je werkt van grof naar fijn.

Schuren
Voor het schuren kun je gebruik maken van allerlei soorten schuurmateriaal: schuurstenen, schuurblokjes met diamant, schuursponsjes, schuurgaas, schuurpapier (bij voorkeur waterproof).

collageschurenN.b. deze plaatjes komen van www.beeldhouwwinkel.nl

Afhankelijk van je beeld maak je een keuze. Dat heeft onder andere te maken met het formaat, de vorm, de steensoort en de fase van bewerking. Te veel om hier in detail uit te leggen.

Korrelgrootte
Je werkt met verschillende fijntes van schuurkorrel, uitgedrukt in een getal. Dit cijfer staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter. Hoe lager het getal, hoe grover het schuurpapier. Een schuurvel met een korrelgrootte van 60/80 gebruik je om de eerste oneffenheden eruit te halen. Deze fase is belangrijk en vaak het meeste werk. Stap pas over op een fijnere korrel als alle krassen e.d. eruit zijn.
Daarna loopt de fijnheid van het schuurpapier op, om een steeds gladdere afwerking te krijgen: bijvoorbeeld 100/120, 220/240, 320/400, 600, 800, 1000, 1200.

Zoeten
Bij afwerking tot ongeveer korrel 400/600 spreekt men van een gezoet oppervlak. De krassen zijn eruit, de kleur iets donkerder. Deze term wordt vooral in de handel toegepast.

Polijsten
Daarna begint het polijsten van de steen. Afhankelijk van hoeveel glans je wilt bereiken, ga je door met steeds fijner materiaal (hierbij kun je zelfs gaan tot korrel 3000). Polijsten met de hand geeft over het algemeen een mat glanzend effect. Maar, hoe langer je schuurt - dus wrijving maakt - hoe meer glans (denk aan de uitdrukking: ‘Zonder wrijving geen glans’).

Steenwas
Door de steen na het polijsten in te wrijven met steenwas of olie, krijg je nog meer glans en haal je de kleur naar boven. Tevens kan de was beschermen tegen vuil.
Het heeft geen zin steenwas aan te brengen op ongepolijste oppervlakken. Die zijn nog te poreus.

Hieronder een aantal voorbeelden van gepolijste steen (alle beelden zijn gemaakt door cursisten).

polijstendivers

 

polijstenalbastserpentijn


Laatste artikelen

2024-06-24 09:40:30
2024-03-15 15:53:09
2024-01-25 13:53:28