Skip to main content

Vijl en rasp

Uit: nieuwsbrief mei 2020
De vijl/rasp is een veelgebruikt gereedschap bij het steenbewerken. Je kunt het gebruiken om iets vlak of glad te maken. Maar ook voor het afronden of juist scherper maken van de vorm.

Er is dan ook een groot en gevarieerd aanbod vijlen en raspen in allerlei soorten en maten.

In de vakhandel maakt men een onderscheid tussen de term rasp en vijl. Zelf ben ik daar eerlijk gezegd niet zo zorgvuldig in. Een rasp is te herkennen aan de tandjes van het metaal. Een vijl is gemaakt van hardmetalen korrels.

vijlen serie

Ook bij vijlen en raspen geldt het principe dat je van grof naar fijn werkt. Welke vijl je kiest hangt daarnaast ook af van de steensoort waarin je werkt en de vorm die je wilt bereiken.

Beeldhouwraspen

Raspen zijn geschikt voor zachtere en middelharde steensoorten zoals albast en serpentijn. Je kunt ze ook gebruiken op marmer en hardsteen, maar dan slijten ze wel snel. Door de tandjes hebben ze goed grip op de steen. Hoe groter de rasp, hoe grover de tandjes.

vijl rasp

Beeldhouwvijlen

Een vijl kan gemaakt zijn van hardmetalen gritkorrels of diamantkorrels. Je hebt ze in verschillende korrelgroftes. Ze zijn geschikt voor het bewerken van middelharde en harde steensoorten zoals alle marmers, hardsteen, grünstein, diabas en graniet. De korrels van de diamantvijlen zijn harder, ze slijten daarom minder snel.

vijl drit diamant


Laatste artikelen

2024-06-24 09:40:30
2024-03-15 15:53:09
2024-01-25 13:53:28