Skip to main content

Docenten beeldhouwen Melay


Fieke de Roij

Vanaf 2019 heeft Fieke de Roij de organisatie van de beeldhouwweken in Frankrijk overgenomen van Adriaan Seelen.

Achtergrondinformatie over haar werk als docent en beeldhouwer kun je terugvinden op deze website.

Adriaan Seelen

Adriaan Seelen (1952) volgde de Academie voor Beeldende Kunst in Breda. Hij voelde zich meteen sterk aangetrok¬ken tot het materiaal natuursteen. De eerste jaren na deze opleiding werkte hij als steenhouwer/beeldhouwer aan diverse restauratiewerken. Het denken in steen dat hierdoor ontstond komt later in zijn autonome beeldhouwwerk duidelijk herkenbaar terug. Na het afronden van de Academie voor beeldende vorming in Tilburg kwam de ontwikkeling van het autonome beeldhouwwerk in een stroom-versnelling. Dat resulteerde in een groot aantal exposities in Nederland.
Tegenwoordig is Adriaan Seelen beeldhouwer en docent. In zijn lesgeven wil hij zijn leerlingen inwijden in alle mogelijkheden die het materiaal natuursteen te bieden heeft. Op die manier probeert hij hen te stimuleren een eigen weg te gaan om de magie van het beeldhouwen in steen te ervaren.

Ruim 20 jaar heeft Adriaan Seelen het beeldhouwprogramma in Frankijk verzorgd. Inmiddels heeft hij deze taak overgedragen. Als gastdocent blijft hij nog steeds betrokken.

www.adriaanseelen.nl

Erica van Seeters

Erica van Seeters

Erica van Seeters (1962) is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht (1993), Ruimtelijke Vormgeving met 1e graad lesbevoegdheid. Zelf heeft zich gespecialiseerd in het werken in steen. Na haar studietijd begon ze met lesgeven op haar atelier en bij verschillende instanties. Op dit moment, vanaf 2017 bij Scholen in de Kunst te Amersfoort en bij Steengoed ateliers Beernink in Hattem.

Erica:

‘Naast het lesgeven werk ik als beeldend kunstenaar. Ik maak ruimtelijke objecten en reliëfs in steen, etsen en tekeningen.

Steen is harde materie en zwaar, terwijl het toch bestaat uit atomen met daar omheen draaiende elektronen, lege ruimten dus. De kwestie of verdichte materie, zoals steen, niet voor het grootste gedeelte juist ruimte is en geen materie, intrigeert mij enorm.

Gefascineerd door de relatie tussen vorm en ruimte, vind ik de uitspraak van Aristoteles heel inspirerend: ‘Er is geen ledige ruimte’. Ruimte is iets dat we niet zien, maar dat er wel is – in de vorm van licht en donker, energievelden, frequentie, geluid. Vanuit deze filosofische invalshoek ontstaat nu mijn werk.’

Het werk van Erica van Seeters is te vinden in binnen- en buitenland en verder te bekijken op haar website: www.ericavanseeters.nl

Als docent:

‘Tijdens het lesgeven voel ik me als een kameleon. Cursisten werken in principe zelfstandig, daar ga ik in mee door te kijken wat hen beweegt en wat hun vraag is.

Het gaat mij om het bewuster leren kijken en ervaren wat vorm doet. Je leert ‘achter’ een vorm te kijken en je af te vragen waar een bepaalde vorm een uitdrukking van is. Aan de orde komen; compositie, vlakspanning, vorm-tussenruimte, beweging, kracht en energie in je werk. Je leert je werk bewust ‘invoelen’, ofwel ‘luisteren met je ogen’.

De technieken om een beeld te kunnen maken zijn het fundament voor de beeldende ontwikkeling. Tijdens het werken aan je beeld besteed ik hier ook aandacht aan.

De cursus is geschikt voor beginners, zowel voor gevorderden.

Paul van Laere

Paul van Laere (1954) is opgegroeid in Leiden, in een artistiek milieu. Het was zijn vader (beeldhouwer / industrieel ontwerper) die hem leerde kijken en die hem de liefde voor het vak bijbracht. In 1979 voltooide Paul zijn avondstudie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Tijdens en na deze opleiding leerde hij het ambacht van het steenhouwen op een steenhouwerij. Als beeldhouwer raakte hij steeds meer geboeid door de eigenschappen van de steen. Het werken van buiten naar binnen en de beperking die het materiaal oplegt fascineert hem. Er sluipt altijd een zekere stilte in zijn beelden.
Vanaf 1980 werd hij steeds meer gevraagd voor restauratiewerk van natuurstenen beelden en monumenten. Hij kreeg opdrachten van diverse musea en gemeenten. Gedurende 20 jaar was hij, een avond per week, docent portret boetseren aan de Vrije Academie te Voorschoten. Vanaf 2008 heeft Paul deelgenomen aan diverse beeldhouwsymposia o.a. in Litouwen, Tjechië en enkele malen in Taiwan.

www.paulvanlaere.com