Skip to main content

Docenten beeldhouwen Melay


Fieke de Roij

Vanaf 2019 heeft Fieke de Roij de organisatie van de beeldhouwweken in Frankrijk overgenomen van Adriaan Seelen.

Achtergrondinformatie over haar werk als docent en beeldhouwer kun je terugvinden op deze website.

Adriaan Seelen

Adriaan Seelen (1952) volgde de Academie voor Beeldende Kunst in Breda. Hij voelde zich meteen sterk aangetrokken tot het materiaal natuursteen. De eerste jaren na deze opleiding werkte hij als steenhouwer/beeldhouwer aan diverse restauratiewerken. Het denken in steen dat hierdoor ontstond komt later in zijn autonome beeldhouwwerk duidelijk herkenbaar terug. Na het afronden van de Academie voor beeldende vorming in Tilburg kwam de ontwikkeling van het autonome beeldhouwwerk in een stroomversnelling. Dat resulteerde in een groot aantal exposities in Nederland.
Tegenwoordig is Adriaan Seelen beeldhouwer en docent. In zijn lesgeven wil hij zijn leerlingen inwijden in alle mogelijkheden die het materiaal natuursteen te bieden heeft. Op die manier probeert hij hen te stimuleren een eigen weg te gaan om de magie van het beeldhouwen in steen te ervaren.

Ruim 20 jaar heeft Adriaan Seelen het beeldhouwprogramma in Frankijk verzorgd. Inmiddels heeft hij deze taak overgedragen. Als gastdocent blijft hij nog steeds betrokken.

www.adriaanseelen.nl

Erica van Seeters

Erica van Seeters

Erica van Seeters (1962) is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht (1993), Ruimtelijke Vormgeving met 1e graad lesbevoegdheid. Zelf heeft zich gespecialiseerd in het werken in steen. Na haar studietijd begon ze met lesgeven op haar atelier en bij verschillende instanties. Op dit moment, vanaf 2017 bij Scholen in de Kunst te Amersfoort en bij Steengoed ateliers Beernink in Hattem.

Erica:

‘Naast het lesgeven werk ik als beeldend kunstenaar. Ik maak ruimtelijke objecten en reliëfs in steen, etsen en tekeningen.

Steen is harde materie en zwaar, terwijl het toch bestaat uit atomen met daar omheen draaiende elektronen, lege ruimten dus. De kwestie of verdichte materie, zoals steen, niet voor het grootste gedeelte juist ruimte is en geen materie, intrigeert mij enorm.

Gefascineerd door de relatie tussen vorm en ruimte, vind ik de uitspraak van Aristoteles heel inspirerend: ‘Er is geen ledige ruimte’. Ruimte is iets dat we niet zien, maar dat er wel is – in de vorm van licht en donker, energievelden, frequentie, geluid. Vanuit deze filosofische invalshoek ontstaat nu mijn werk.’

Het werk van Erica van Seeters is te vinden in binnen- en buitenland en verder te bekijken op haar website: www.ericavanseeters.nl

Als docent:

‘Tijdens het lesgeven voel ik me als een kameleon. Cursisten werken in principe zelfstandig, daar ga ik in mee door te kijken wat hen beweegt en wat hun vraag is.

Het gaat mij om het bewuster leren kijken en ervaren wat vorm doet. Je leert ‘achter’ een vorm te kijken en je af te vragen waar een bepaalde vorm een uitdrukking van is. Aan de orde komen; compositie, vlakspanning, vorm-tussenruimte, beweging, kracht en energie in je werk. Je leert je werk bewust ‘invoelen’, ofwel ‘luisteren met je ogen’.

De technieken om een beeld te kunnen maken zijn het fundament voor de beeldende ontwikkeling. Tijdens het werken aan je beeld besteed ik hier ook aandacht aan.

De cursus is geschikt voor beginners, zowel voor gevorderden.

Er wordt uitsluitend met de hand gewerkt. 

Cissy van der Wel

Na de opleiding aan de HKU heb ik mij verbonden aan steen.
Gaandeweg ontstond een eigen manier van werken. Het karakter van de steen kwam centraal te staan. De logheid, het massieve, de zwaarte en het ruwe spreekt me nog altijd aan.
Het mooie van het docentschap is het overbrengen van de fascinatie en noem het de liefde voor steen.

In deze cursus staan de vormgeving van het beeld én de technische
vaardigheden, die nodig zijn bij het beeldhouwen in steen, centraal.
De beginner zal meer bezig zijn met de techniek van het hakken en
het kennismaken met het gereedschap.
Bij de meer gevorderde cursist gaat de aandacht naar de vormgeving
en de inhoudelijke kant van het beeldhouwen.
Er is veel ruimte voor persoonlijke begeleiding. Daarnaast is het belangrijk dat er een fijne ontspannen werksfeer ontstaat waarin iedereen zich prettig voelt.

www.cissyvanderwel.nl

Caroline Ruizeveld

Ik heb de Hoge School voor de Kunst in Utrecht gevolgd en ben in 1990 autonoom afgestudeerd in zowel schilderen als beeldhouwen.

Sinds 2000 geef ik beeldhouwles in binnen- en buitenland.

“Het leuke aan lesgeven is het iedere keer samen met de cursist aangaan van een nieuw avontuur in steen.

Het zoeken naar een vorm, wat wil je laten zien, wat kom je onderweg tegen en hoe ga je daarmee om.

Wil je vanuit de steen werken of indirect via een voorbeeld, figuratief of abstract?

Veel is mogelijk, met en zonder ervaring”.

“Na mijn opleiding heb ik bij beeldhouwers in het buitenland gewerkt om meer ervaring op te doen in diverse steensoorten en technieken. Het werken met internationale beeldhouwers voor een aantal weken per jaar in landen waar de stenen voorradig zijn is zeer inspirerend".

De kennis en kunde die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, deel ik graag met mijn cursisten.

www.carolineruizeveld.nl