Skip to main content

Sekimori Ishi 2

Sculptuur
Materiaal: Hardsteen, touw en takje
Afmeting: 38 x 75 x 15 cm
€ 3750

Omschrijving

Dit beeld is gemaakt voor de tentoonstelling SEKIMORI ISHI MODERN. (Zie ook de beelden Sekimoriishi 1 en Sekimoriishi3). In de periode van september 2013 tot en met september 2015 is deze internationale reizende expositie op 5 locaties in Nederland en Frankrijk te zien geweest (www.sekimori-ishi-modern.com).

Sekimoriishi: (letterlijk: gestapelde steen; figuurlijk: grenssteen; stopsteen) is een oud 16e eeuws Japans gebruik.

Voor ‘Sekimoriishi modern’ ben ik uitgegaan van de steen als markering,  ingetogen, maar toch duidelijk aanwezig. Het beeld past in een natuurlijke omgeving en is bijzonder in zijn bescheidenheid. De spanning zit niet in het grote gebaar, maar in de details: bijvoorbeeld de vorm van verbinden, het samenspel van volumes, het balanceren van vormen of de binnenruimte waar licht door valt. Daardoor trekt het beeld je aandacht.

Dit beeld is gemaakt van twee stukken Belgisch hardsteen, gehakt met de puntbeitel. De slag geeft een ritme aan de oppervlakte. De ronde vorm wordt door een touw op de plaats gehouden. Het touw loopt onderlangs en wordt op zijn plaats gehouden door een klein houtje.