dec04

Andy Goldsworthy

Andy Goldsworthy is een Engelse beeldhouwer en ‘land-art’ kunstenaar die prachtige foto’s maakt van zijn werk.
sept18

Noguchi: "Sculpture as space"

In mijn nieuwsbrieven besteed ik ook altijd aandacht aan een beeldhouw gerelateerd onderwerp ‘ter lering en vermaak’. Deze informatie publiceer ik vervolgens ook in dit blog.
De komende nieuwsbrieven ga ik kort wat schrijven over beeldhouwers die wat mij betreft eens extra onder jullie aandacht mogen komen.

juli29

Schuren, zoeten en polijsten

Wanneer is een beeld af? Als er niks meer aan toe te voegen is dat het beeld verbetert.
mei14

Vijl en rasp

De vijl/rasp is een veelgebruikt gereedschap bij het steenbewerken. Je kunt het gebruiken om iets vlak of glad te maken. Maar ook voor het afronden of juist scherper maken van de vorm.
mrt20

Bouchard

Boucharderen is een techniek om het ruw gehakte oppervlak van de steen egaler te maken, waarbij de putjes van de bewerking zichtbaar blijven.
jan24

Rondeel

Als je op het internet zoekt op de term 'rondeel' kom je allerlei informatie tegen o.a. over bolwerken en vestingen, muziek- en dichtvormen, maar niet veel over de beitel.

In beeldhouwerskringen is het rondeel een platte beitel die rond geslepen is. De breedte kan variëren.

dec03

Tandijzer

Dit keer aandacht voor het tandijzer. Het woord zegt het al, een beitel met verschillende tandjes (minimaal 3).
okt08

Vlakke beitel

Na eerdere nieuwsbrieven met informatie over de hamer en de puntbeitel, dit keer aandacht voor de vlakke beitel. Te gebruiken voor rand- en oppervlaktebewerking. De snijbreedte varieert. En ook hier worden weer verschillende termen gebruikt, afhankelijk van de snijbreedte.
mrt27

Puntijzer / puntbeitel / spitsbeitel

Drie namen voor één soort gereedschap.
feb04

Hamer, vuistje of klopper

In eerdere blogs heb ik aandacht besteed aan allerlei verschillende steensoorten. Voor het beeldhouwen is, naast de steen, een ander onderdeel essentieel: het gereedschap.
nov26

Steensoort belicht: Muschelkalk

Vele miljoenen jaren geleden waren grote delen van centraal Europa bedekt door een grote ondiepe zee: de Muschelkalk-zee.
nov01

Steensoort belicht: zandsteen

Zandsteen, daar kon ik deze zomer niet omheen. Kloster Frenswegen, waar ik een zomerweek beeldhouwen gaf, ligt vlak bij Bad Bentheim. Jawel, van de beroemde Bentheimer zandsteen.
nov01

Steensoort belicht: Franse kalksteen

Kalksteen ontstaat uit afzettingen van schelpen en andere kleine skeletten van zeedieren. Het is een  verzamelbegrip voor vele steensoorten met verschillende hardheden.
nov01

Steensoort belicht: travertijn

Je zou bijna kunnen spreken van een rage, zoveel cursisten zijn er op dit moment aan het werk in rode travertijn. Een mooie steen, maar lastig door de gelaagdheid en omdat de hardheid varieert. Hieronder wat achtergrondinformatie over dit materiaal, met lekker veel plaatjes.
okt31

Steensoort belicht: serpentijn

In de cursus is serpentijn altijd een zeer geliefde steensoort. Het is niet al te hard, makkelijk te bewerken en mooi te polijsten.
[12  >>  

logo